Jukolan viesti jatkaa voittokulkuaan maailman suurimpana suunnistusviestinä

Jukolan viesti on suunnistustapahtuma, joka on saanut nimensä Aleksis Kiven Jukolan seitsemältä veljekseltä. Kisa järjestetään vuosittain eri paikkakunnilla, ja järjestäjät vaihtuvat paikkakunnan suunnistusseurojen mukaan. Ensimmäiset kisat aloitettiin asiaankuuluvasti Helsingin Rautatientorin Aleksis Kiven patsaalta ja juostiin Helsingin ja Sipoon maastoissa. Muutaman Helsingin vuoden jälkeen kisoja alettiin järjestää myös muualla Suomessa. Ensi vuonna Jukolan täyttäessä 70 vuotta, juhlavuoden kisat juostaan Kangasalla, jossa ne on juostu kerran aikaisemminkin vuonna 1955. Kilpailu on vakiintunut pidettäväksi vuosittain kesäkuun kolmantena viikonloppuna.

Alun alkaen ajan kuvan mukaan pelkästään miehille suunnattu suunnistusviesti sai rinnalleen Venlojen viestin vuonna 1951, vaikka tosin vielä silloin kisa tunnettiin Venlojen juoksuna. Venlat kuitenkin vakiinnuttivat paikkansa aikojen saatossa Jukolan viestin rinnalla, ja nykyään neliosuuksiseksi kasvanut Venlojen viesti kerää sekä harrastelijat että maailman huiput kisaamaan keskenään. Lisäksi 11-18 -vuotiaille suunnattu Nuorten Jukola -viesti täydensi viestitapahtuman vuonna 1986, ja se onkin ollut siitä asti suosittu nuorten suunnistajien keskuudessa. Nuorten Jukola jakaantuu Jukolan viestin tapaan seitsemään osaan.

Sisulla eteenpäin

Suomalainen sisu on ollut matkassa alusta saakka, sillä ensimmäisessä kisassa muutaman epäonnisen lähtölaukausyrityksen jälkeen kilpailijat lähetettiin matkaan saatesanoilla: “Perkele, alkakaa painua!”. Ehkä tästä johtuu myös se, että nimikkokisa Jukolan viesti kisataan keskellä yötä – eihän päivällä kisaamisessa ole riittävästi haastetta! Nykyään kisaviikonloppu alkaa Venlojen viestillä, joka on päiväkisa lauantaina iltapäivällä. Varsinainen Jukolan viesti alkaa myöhään lauantai-iltana, ja ensimmäiset joukkueiden ankkurit pääsevät maaliin aikaisintaan aamuseitsemän maissa. Nuorten Jukola järjestetään erikseen elokuussa.

Ensimmäisessä viestissä maaliin määräajassa selviytyivät vain kymmenen sisukasta joukkuetta. Maasto ja kisamatka olivat vaikeita, mutta omat haasteensa aiheutti myös sen ajan hieman puutteellinen kisakalusto. Sanomatalossa painatetut kartat olivat vanhentuneita topografiakarttoja, ja rastit olivat alkujaan lakanamaisia kahden puun väliin pingotettuja lippuja. Rasteille ominainen oranssi väri vakiintui vasta myöhempinä vuosina, ja uskomatonta kyllä, mutta sysipimeässä metsässä olleita rasteja ei oltu valaistu millään, joten kisa oli osittain enemmän tai vähemmän hakuammuntaa.

Kisan kehittyminen

Teknologian kehittyminen on näkynyt suositun viestitapahtuman uusiutumisessa monin tavoin. Alkuaikojen itsetehdyt otsalamput muuttuivat 2000-luvulla jopa niin voimakkaiksi LED-lampuiksi, että niiden kirkkautta suunniteltiin jo rajoitettavaksi. Lisäksi leimaus- sekä ajanottokalusto parani. Viestitaipaleen alussa leimaus saatettiin tehdä tavallisella lyijykynällä tai musteleimasimella, joka tuhri helposti papereita sekä käsiä. Muun muassa metallisten prikkojen kautta siirryttiin kuitenkin nykyiseen Emit-leimaukseen. Ajanoton seuranta on muuttunut alun harvoista ajanottopisteistä ja käsikäyttöisellä sekuntikellolla mittaamisesta nykyisiin GPS-laitteisiin, joista voi seurata kisaajien matkaa reaaliaikaisesti.

Teknologia kuitenkin maksaa, eikä osallistumismaksuilla pitkälle pötkitä. Yritysmaailma huomasi jo aikaisin Jukolan viestin mainosarvon. Aikoinaan Kaukametsäläiset ry:n järjestämä tapahtuma sai tuekseen heti alussa Helsingin Sanomat, joka muun muassa lahjoitti ensimmäisen palkintokiertopokaalin. Tapahtuma on siitä asti kerännyt paljon huomiota ja siten myös suuria sponsorisopimuksia. Nykyään yhteistyökumppaneina ovatkin Helsingin Sanomien lisäksi muun muassa puolustusvoimien ja Unileverin kaltaisia jättiläisiä takaamassa miellyttävän kisakokemuksen. Näin myös mittavat panostukset teknologiaan ja tukitoimintoihin ovat olleet mahdollisia.

Mikä tekee Jukolasta niin suositun?

Aleksis Kiven Jukolan seitsemän veljeksen innoittama seitsemän osuuden suunnistusviestikilpailu on vuosien saatossa kasvanut maailman suurimmaksi suunnistustapahtumaksi, jonne matkataan kisaamaan ympäri maailmaa. Osaa kärkipaikoista pitääkin ulkomaalaiset suunnistusjoukkueet. Esimerkiksi Venlojen viestin kaikkien aikojen eniten kärkipaikkoja saanut joukkue on norjalainen. Hauskana yksityiskohtana mainittakoon, että Jukolan viestin historiikin mukaan kisaan on vuosien saatossa osallistunut kaiken kaikkiaan seitsemän, seitsemän veljeksen joukkuetta, joista kuusi on päässyt maaliinkin saakka. Tarina ei kuitenkaan kerro, ovatko veljekset olleet suomalaisia.

Jukolan viestistä erityisen, ja siksi myös suositun, tekee se, että kilpailuun osallistuu sekä kivenkovia suunnistuksen ammattilaisia että kilpailutunnelmasta nauttivia harrastelijoita. Suomen Suunnistusliitto toimii valvovana elimenä, ja tapahtumassa noudatetaan liiton kilpailusääntöjä. Jukolan viestiin osallistumisen rimaa madaltaa myös se, ettei siihen tarvita suunnistuksen kilpailulisenssiä. Monista muista suunnistustapahtumista poiketen Jukolan viesti kasvattaakin tasaisesti kävijämääriään ja on monille urheilupiireissä vaikuttavista yksi vuoden kohokohdista. Viestiin osallistutaan perheen ja ystävien kanssa, ja kisoihin valmistautuminen aloitetaan aikaisin.

Kisat ovat suuri panostus

Kisojen isännät ovat selvillä jo vuoteen 2021 asti. Kangasalan jälkeen kisat siirtyvät Rovaniemelle ja sieltä Mynämäelle. Vaikka kyseessä on iso satsaus niin järjestävälle kaupungille kuin suunnistusseuroille, on Jukolan viesti onnistunut tähän asti aina olemaan tuottava, vaikkei sitä varsinaiseksi rahasammoksi voikaan kutsua. Tapahtuma tuo tuloja tietenkin myös turismin muodossa, sillä kilpailijoiden lisäksi Jukolan viesti houkuttelee paikalle vuosittain kymmeniätuhansia suunnistuksen ystäviä seuraamaan urheilutapahtumaa. Suurin osa kisakansasta yöpyy tosin edelleen teltoissaan viikonlopun ajan.

Voittokulku jatkukoon

Ottaen huomioon, että kisaviikonlopun aikana yli 10 000 kisaajaa sekä noin 20 000 seuraajaa vaeltavat ympäri kisa-aluetta, on Jukolan viestin ympäristövaikutukset varsin pienet. Luonto ja sen suojeleminen ovat olleet alusta saakka tärkeitä asioita kisan järjestäjille. He kiinnittävätkin erityistä huomiota kisan vaikutuksista luontoon ja muun muassa haravoivat kisa-alueet esimerkiksi mahdollisten linnunpesien ja muiden herkkien luontokappaleiden varalta. Näyttääkin siltä, että Jukolan viesti jatkaa harvinaista voittokulkuaan urheilutapahtumana, joka onnistuu miellyttämään lähes kaikkia asianosaisia. Se onkin aikamoinen suoritus!

Leave a Comment