Kaupunkisuunnistus taipuu moneksi

Kaupunkisuunnistus on perinteisestä kilpasuunnistuksesta modifoitu, leikkimielisempi harrastus. Kaupunkisuunnistusta voi harrastaa hyvin erilaisista lähtökohdista käsin. Jokainen voi koota oman tiimin, ja luoda kaupunkisuunnistuksen reitit ja rastit itse. Kartan lisäksi on mahdollista hyödyntää GPS-laitteita ja älypuhelinta. Kaupunkisuunnistuspaketin voi halutessaan tilata eri yrityksiltä, tai osallistua tapahtumiin, joita järjestävät esimerkiksi seurakunnat, partio ja koulut. Kaupunkisuunnistuksella on myös koulutuksellinen puoli, ja sitä käytetään osana varhaiskasvatusta. Internet on erinomainen apuväline, jos haluaa rakentaa oman kaupunkisuunnistustapahtuman.

Teknologian ja perinteisten karttojen lisäksi on mahdollista kokeilla myös valokuvasuunnistusta tai ottaa osaa geokätköilyyn, joka on eräs suunnistuksen uudempi harrastusmuoto. Kasvatuksen näkökulmasta kaupunkisuunnistus on hauska tapa oppia hahmottamaan omaa ympäristöä, noudattamaan liikennesääntöjä ja havainnoimaan kaupunkikulttuuria. Kaveriporukoilla on mahdollisuus suunnitella esimerkiksi polttarit, luokkakokous tai jopa häät kaupunkisuunnistus-aiheisen teeman ympärille. Rastit voidaan luoda teemaan sopiviksi, hauskoiksi tai opettavaisiksi. Rajana on vain järjestäjien mielikuvitus. Kaupunkisuunnistus sopii erinomaisesti eri ikäisiä yhdistäväksi tempaukseksi.

Mitä kaupunkisuunnistukseen tarvitaan?

Jos tapahtuma luodaan itse, on alussa mietittävä sopiva budjetti. Hieman enemmän panostusta vaatii teknologian liittäminen tapahtumaan. Nykyaikaisiin puhelimiin on kuitenkin mahdollista ladata valmiita ohjelmia, jotka helpottavat tapahtuman järjestämistä. Lähes jokaisella on nykyisin älypuhelin, joissa on GPS-paikannin, joten erillisiä kuluja ei muodostu laitteiden hankinnasta. Perinteisen kaupunkisuunnistuksen voi luoda myös kartan, alueelle piilotettujen rastien ja kompassin avulla. Tässäkin voidaan hyötyä puhelimen kartta- ja kompassiohjelmista. Rastit voivat olla tehtäviä tai pulmia.

Kaupunkisuunnistus ei vaadi samanlaisia asusteita kuin vaikeakulkuisessa maastossa suoritettava suunnistus. Joustavat vaatteet ja hyvät kengät riittävät sääolosuhteiden mukaan. Kaupungissa tulee kuitenkin muistaa, että reitillä liikutaan liikenteen keskellä. Ruuhka-ajat, ajoliikenne ja vaarapaikat tulee ottaa huomioon, erityisesti jos tapahtuma järjestetään lapsille. Opetusaiheisen tapahtuman tulee olla hyvin suunniteltu, ja riskialttiit tilanteet on suljettava pois. Maksullisen tapahtuman kohdalla kannattaa vertailla eri tahojen järjestämiä paketteja. Hintahaitaria on tarjolla maksuttomista sovelluksista hinnakkaampiin paketteihin, joihin sisältyy myös lisäpalveluita.

Mobiilisovellukset kaupunkisuunnistuksessa

Tunnetuin palveluista on varmasti MOBO, joka ladataan puhelimeen. Se on kuitenkin enemminkin kaupungin luontopoluille painottuva sovellus, eikä niinkään kaupungin ytimeen. Eri kaupunkien ja koulutuslaitosten sivuilla on tarjolla ilmaisversioita kaupunkisuunnistukseen. Helsingin kaupungin kehittämishankkeeseen kuuluu Action Track-sovellus, jonka avulla on mahdollista luoda kaupunkisuunnistusrata itse valitulle alueelle. Toinen sovelluksista on Smartfeet, joka mahdollistaa joukkueen jäsenten välisen kommunikoinnin. Mobiilisovelluksissa on mahdollista käyttää ryhmänjohtajaa, joka antaa reitillä olevalle joukkueelleen ohjeita, ja seuraa esimerkiksi toisen ryhmän ja liikenteen vaikutusta toimintaan.

Go Team on tabletille ladattava sovellus, joka on kehitetty erityisesti työryhmiä varten. Sen tarkoitus on parantaa työilmapiiriä, ja tehdä tiimistä toimiva. Go Team sopii erinomaisesti ohjelmaksi erilaisiin työilmapiiriä parantaviin tapahtumiin, se on samalla sekä leikkimielinen että hyödyllinen. Go Teamissa rasteilla tapahtuva ajatustyö ja ideat ovat tärkeämpiä kuin nopea eteneminen radalla. Maaliin tulon jälkeen on aika tarkastella tiimin toimintaa, ja sen perusteella voidaan antaa lisärasteja pohdittavaksi. Tämän pelin avulla saadaan aikaan avointa keskustelua ryhmän jäsenten keskuudessa.

Kaupunkisuunnistustapahtumat

Kaupunkisuunnistustapahtumat ovat hyvä tapa kokeilla lajia. Tapahtumissa saa tietoa toiminnasta, ja tapaa uusia, samanhenkisiä ihmisiä. Yksi vuoden suurimmista tapahtumista on jo kolmena vuonna järjestetty Helsinki City-O -kaupunkisuunnistus. Sen tavoite ei ole voitto, vaan liikkuminen yhdessä. Samalla osallistujat tutustuvat pääkaupunkiin. Kaupunkisuunnistus on hyvä tapa nähdä oma kotikaupunki uudesta näkökulmasta, ja vieraspaikkakuntalaisille tempaus tarjoaa liikunnallisen nähtävyyskierroksen. Rastit kierretään itse halutussa järjestyksessä, ja matkavaihtoehtoja on kolme: 5 kilometriä, 10 kilometriä ja 15 kilometriä.

Pääkaupungin partiolaiset järjestävät syysaikaan Urbaani Kaupunkisuunnistus-tapahtuman Keskuspuistossa, jossa suoritetaan kisan aikana liikennetaitomerkki. Osallistumismaksun hintaan kuuluu lämmin ateria. Tampereen Seurakunnan järjestämä Amazing Grace-suunnistus on tapahtumista tavoitteellisin, ja siihen otetaan mukaan 10 ensimmäiseksi ilmoittautunutta paria. Matkaa tehdään erilaisilla kulkuvälineillä, ja rasteilla eduksi tulevat monenlaiset taidot, eikä kisasta puutu huumoriakaan. Kilpailu on fyysisesti melko vaativa. Kilpailijoiden lisäksi tapahtuman järjestämiseen ja suunnitteluun otetaan mukaan vapaaehtoisia. Neljästi järjestetty tapahtuma on kerännyt paljon kiitosta kilpailijoiden parissa.

Opetuksellinen anti

Kaupunkisuunnistusta voi käyttää eri ikäisten kohdalla opetustarkoituksessa. Liikenneturvan sivujen avulla voi toteuttaa varhaiskasvatukseen sopivan kaupunkisuunnistuksen, jonka tarkoitus on opettaa liikennesääntöjä. Suunnistuksessa tulevat tutuksi esimerkiksi heijastimen tarpeellisuus, suojatien käyttö ja parkkipaikka. Vanhemmille opiskelijoille kaupunkisuunnistus voidaan toteuttaa liittyen tiettyyn aihealueeseen, jonka puitteissa rasteilla suoritetaan tehtäviä. Oppimisen sivutuotteena saadaan liikuntaa, ja liikkuessa parin tai tiimin kanssa syntyy hyödyllisiä aivoriihiä. Kaupunkisuunnistus on osa kehittyvä kaupunkikulttuuria, ja sen avulla voidaan lisätä yhteisöllisyyttä niin kouluissa kuin myös työyhteisöissä.

Metsistä kaupungin keskustaan

Kaupunkisuunnistus on luonteeltaan poikkeava metsärasteista. Se mahdollistaa tutustumisen keskeisiin kohteisiin, joiden ohi saatetaan arjessa kävellä niitä huomaamatta. Suunnistustapahtuman avulla kaupunki näyttäytyy uudessa valossa, ja monet historialliset paikat ja kaupungin kulttuurin keskeiset näyttämöt tulevat tutuiksi. Luontopoluilla taivaltaminen on useimmiten kisailua omaa kuntoa vastaan, ja nauttimista luonnosta. Kaupungissa taas sujahdetaan osaksi miljöötä ja pyritään tekemään se yhteisöllisesti. Vaikka kaupunkisuunnistukset ovatkin usein opetuksellisia, yhteisöllisiä tai humoristisia tempauksia, voi niidenkin avulla nostattaa kuntoa.

Leave a Comment