Sopivat varusteet suunnistajalle

Suunnistus on ulkoilulaji, jonka parissa kunto kasvaa ja mielenterveys kohenee. Jatkuvat haasteet ja itsensä ylittäminen parantavat harrastajan itsetuntoa, ja näin myös luotto omaan suoritukseen kasvaa. Suunnistaa voi yksin, koiran kanssa, isossa porukassa tai vaikka älypuhelin kourassa – lajista on helppo luoda juuri itselleen mieluisa. Jotta siitä saisi kaiken mahdollisen irti, on ehdottoman tärkeää pukeutua sään mukaan ja käyttää suunnistajalle tarpeellisia välineitä. Tässä artikkelissa käsittelemmekin juuri näitä suunnistajalle tarpeellisia varusteita.

Suunnistajasta tulee yleensä ensimmäisenä mieleen metsässä liikkuva aktiivinen henkilö, jolla on käsissään valtava kartta ja kompassi. Osittain tällainen mielikuva osuukin oikeaan, sillä kartta ja kompassi todella ovat suunnistajan tärkeimmät välineet. Esimerkiksi koululiikunnassa kompasseja käytetään kuitenkin vain hyvin harvoin, sillä pienellä kartalla pysyminen on helppoa myös ympäristöä tarkkailemalla. Koska suunnistusreitit voivat olla hyvinkin pitkiä ja sää vaihtelevaa, on karttaa ja kompassiakin tärkeämpää pukeutua oikein. Lue suunnistajan varusteista lisää alta.

Kompassi & kartta

Kompassissa on keskellä neula, joka osoittaa maapallon napojen, etelän ja pohjoisen, suunnat. Kun tiedetään missä ollaan ja minne halutaan edetä, asetetaan levykompassi kartalle siten, että sen reuna sivuaa linnuntietä. Seuraavaksi suunnistaja kääntää kompassin haarukkaa niin, että se osoittaa kartan pohjoiseen, ja kääntyy itse niin kauan ympäri, kunnes myös neula osuu kompassihaarukkaan. Näin neula näyttää vaaditun etenemissuunnan. On siis sanomattakin selvää, että kompassi on yksi suunnistajan tärkeimmistä varusteista. Se voi pelastaa pinteestä myös harrastuksen ulkopuolella!

Kartta on maaston pienoiskuva, joka auttaa hahmottamaan ympäristöä ja helpottaa huomattavasti kohteeseen pääsemistä. Monet suunnistusseurat valmistavat karttoja jäsentensä käytettäviksi, ja niitä saa ottaa vapaasti itselleen pientä korvausta vastaan. Karttoja jaetaan myös suunnistustapahtumissa ja -kilpailuissa, ja esimerkiksi kouluilla on käytössään omat kartat lähialueen maastoissa suunnistamisen harjoittamiseen. Suurin osa kartoista on piirretty niin, että ylhäällä on pohjoinen ja alhaalla etelä. Kartoissa on myös omat mittakaavansa, ja maastomerkit ovat usein merkitty kartan reunaan.

Pitävät kengät

Mitä paremmat kengät, sitä mukavampi maastossa on tallustaa. Kesäaikaan hyvillä kengillä tarkoitetaan kevyitä ja tukevia jalkineita, jotka hengittävät sopivasti antaen silti tukea haastavissakin olosuhteissa. Parasta on, jos kengät pitävät hyvin myös vettä. Talvella vesitiiviys saa aivan uuden merkityksen – kesän tihkusateista eroten Suomen talvi pitää sisällään runsaasti loskaa, räntäsateita, kovia pakkasia ja plussakelejä saattaen kengät aivan uusien haasteiden eteen. Talvella on myös tärkeää, että kengät ovat lämpimät, ja niiden sisälle mahtuu esimerkiksi villasukka.

Sopivia suunnistuskenkiä valitessa on huomioitava monia tekijöitä. Esimerkiksi pohjan pito on tärkeä ominaisuus, joka määrittää monien onnettomuuksien synnyn. Koska iso osa suunnistuksesta tapahtuu pururatojen ulkopuolella villissä metsässä, on kivillä ja kannoilla liukastelu hyvin todennäköistä. Kengän täytyy olla myös mukava jalassa, ja sen täytyy pehmittää suurimpia juoksusta ja hyppelystä koituvia iskuja. Näin jalkojen nivelet säilyvät pitkään hyväkuntoisina, ja suunnistusharrastusta voi jatkaa vielä eläkepäivilläkin. Joustavat kengät auttavat myös jaksamaan pidempiä matkoja kovassa tahdissa.

Säänmukaiset vaatteet

Niin kuin kaikissa ulkoilulajeissa, myös suunnistuksessa säänmukainen varustus on valttia. Kesällä tällä tarkoitetaan kevyitä ja hengittäviä vaatteita, kuten sopivia teknisiä t-paitoja. Jos on hieman kylmempi päivä tai aikaa tulee vietettyä paljon varjossa, voi mukaan napata ohuen hupparin tai pitkähihaisen paidan. Ja niin kuin jo mainittu, myös kenkiä kannattaa vaihtaa säiden mukaan. Kesällä kevyempää, mutta silti tukevaa. Mukanaan kannattaa kantaa pientä reppua, jonne mahtuvat lippalakki, aurinkolasit, juomapullo ja pieni pyyhe.

Talvella vaatetusta joutuu hieman lisäämään. On erityisen tärkeää suojella korvia, varpaita ja sormia kovilta pakkasilta, ja siksi suunnistajan ehdottomasti tärkeimmät talvivarusteet ovatkin hyvät hanskat, pipo ja kunnon kengät paksuine sukkineen. Myös tuulta ja kylmyyttä pitävät tekniset- tai toppahousut ja lämmin vedenpitävä takki ovat ehdoton valinta. Ulkoilijan kannattaa suosia kerrospukeutumista ennemmin kuin yhden paksun vaatekappaleen käyttämistä. Kovaa vauhtia juostessa tulee nopeasti hiki, kun taas pidempään paikalla seisoessa voi alkaa paleltaa. Oikeanlaisen vaatetuksen oppii lähinnä kokeilemalla.

Valoa yösuunnistajille

Yösuunnistaja tarvitsee hyvien vaatteiden, kompassin ja kartan lisäksi myös hieman valoa. Monet käyttävätkin erilaisia otsalamppuja, ja jotkut jopa lippalakkeja tai pipoja, joihin on sisäänrakennettu pattereilla toimiva lamppu. Iso osa otsalamppuja käyttävistä kantaa mukanaan vielä tavallista taskulamppua, joka tuo hieman lisävaloa kaikista synkimpiin onkaloihin. Vaikka kyseistä lajin haaraa kutsutaankin yösuunnistukseksi, tarkoittaa se käytännössä pimeällä suunnistamista. Esimerkiksi Suomessa kesäaikaan yösuunnistukset jäävät vähemmälle, kun taas talvella, syksyllä ja alkukeväästä se on suunnistajien pääasiallinen harrastus.

Yhteenveto

Suunnistuksessa kompassi ja kartta ovat tärkeitä välineitä sijainnin selvittämiseen ja paikasta toiseen pääsemiseen. Jotta matka sujuisi ilman loukkaantumisia, paleltumisia tai läkähtymisiä, on suunnistajalla oltava mukanaan myös tukevat kengät, säänmukaiset vaatteet ja pientä naposteltavaa, vettä unohtamatta. Jotkut suunnistusreitit ovat yli kymmenen kilometriä pitkiä, ja tällöin onkin tärkeää muistaa pysähdellä tai hiljentää tahtia aina silloin tällöin. Itselleen sopivat varusteet kyllä löydetään kokeilemalla – alkuun riittää, että mukana on kartta, kompassi ja motivaatiota.

Leave a Comment