Suomalaiset huippusuunnistajat

Suomalaisten suunnistajien menestys arvokisoissa on ollut melko tasaista kautta aikain, sillä ensimmäisissä maailmanmestaruuskisoissa vuonna 1966 nähtiin suomalaisväriä palkinnonjaossa. Tuolloin pitkällä matkalla hopeaa sai Aimo Tepsell ja naisissa Raila Hovi saavutti pronssia. Tämän jälkeen naisten MM-mitaleista ovat saaneet iloita mm. Pirjo Seppä vuonna 1972 pronssilla ja vuonna 1974 Outi Borgenström pronssillaan. Liisa Veijalainen saavutti useita mitaleita 1970-luvulla. Miesten kisoissa 1970-luvun alku oli menestyksen osalta hiljaisempaa, mutta vuonna 1978 Risto Nuuros sai hopeaa ja Simo Nurminen pronssia.

1980-luvulla Suomi sai yhden mitalin MM-suunnistuksessa, ja se meni Kari Salliselle vuonna 1985. Naisten sarjassa vuosi 1983 oli hyvä Annariitta Kottoselle, joka sai pronssia. Sen jälkeen oli useita suomalaisittain vähemmän menestyksekkäitä vuosia, kunnes 1993 Annika Viilo nappasi hopeaa, ja saman teki vuonna 1995 Eija Koskivaara. Mitaleille ovat myös yltäneet Johanna Asklöf ja Marika Mikkola, kunnes kuvioihin astuivat 2000-luvun sankarit Minna Kauppi ja Heli Jukkola. Miesten sarjassa tuoreimpia menestyjiä ovat olleet Jani Lakanen ja Pasi Ikonen.

Minna Kauppi

Yksi menestyneimmistä suomalaisurheilijoista on Minna Kauppi, joka on saavuttanut suunnistuksessa yhdeksän maailmanmestaruutta. Ensimmäisen MM-kullan Minna Kauppi sai vuonna 2006 Århusissa järjestetyissä kisoissa, joista tuli naisten viestivoitto. Samana vuonna Suomen naiset saivat viestikultaa myös EM-kisoissa. Vuotta myöhemmin Kauppi saavutti jaetun MM-kullan Heli Jukkolan kanssa ja toisen kullan viestissä. Myöhemmät MM-kullat ovat viesti- ja keskimatkan kullat Olomoucista vuonna 2008, keskimatkan ja viestin MM-kulta Trondheimista 2010, viestikulta Savoiestä 2011 ja keskimatkan kulta vuoden 2012 kisoista Lausannesta.

Pelkän MM-kultahuuman lisäksi Minna Kauppi sai urallaan viisi MM-hopeaa viestissä, sprintissä ja pitkällä matkalla. Yhteensä kolme pronssimitalia tulivat vuosina 2005 ja 2009 keskimatkalta, pitkältä matkalta ja viestistä. Maailmanmestaruuksien lisäksi Kauppi on moninkertainen Suomen mestari, nuorten maailmanmestari sekä EM-mitalisti. EM-kultaa Minna Kauppi sai Otepäästä vuonna 2006 sekä keskimatkalta että viestissä. Niiden lisäksi mitalisaldoon mahtuu yhteensä yhdeksän hopea- ja pronssimitalia vuosilta 2006 – 2012. MM-kisauran Kauppi ilmoitti lopettavansa kauden 2015 jälkeen.

Pasi Ikonen

Pasi Ikonen on vuonna 1980 syntynyt suunnistaja, joka on edustanut vuodesta 2016 lähtien Paimion Rastia. Ikonen on niittänyt menestystä niin MM-kilpailuissa, EM-kilpailuissa kuin nuorten MM-kilpailuissakin. Nuorten MM-kilpailuista ensimmäinen mitali tuli vuonna 1998 hopeisena viestisuunnistuksesta, joka vaihtui vuotta myöhemmin kultaiseksi Varnan MM-kisoissa. Samana vuonna miesten viestijoukkue sai pronssia. Ensimmäinen henkilökohtainen mitali Pasi Ikosella on vuoden 2000 nuorten MM-kilpailuista, joissa hän normaalimatkalla sai hopeaa. 2000-luvulle siirtyminen vain kiihdytti mitalisadetta, jota tuli niin MM- kuin EM-kisoistakin.

MM-kilpailuista Pasi Ikosella on yksi kulta, kaksi hopeaa ja yksi pronssi. EM-kilpailuista hänellä on kaksi kultaa ja kaksi pronssia. Vuonna 2001 Tampereella järjestetyissä MM-kisoissa Ikonen saavutti pikamatkan kultaa ja sprintissä hopeaa. Vuonna 2007 Kiovan MM-kisoissa Pasi Ikonen sai viestissä pronssia ja vuonna 2011 pitkällä matkalla hopeaa. EM-kisoissa kultaisia vuosia olivat 2002 ja 2004, jolloin Ikonen saavutti Suomen miesten kanssa viestikultaa. Vuonna 2008 Ventspilsin EM-kisoissa viestimitali oli pronssinen, samoin keskimatkalta napattu palkinto.

Heli Jukkola

Heli Jukkola on vuonna 1979 syntynyt, jo uransa lopettanut suunnistaja. Jukkolan suurimmat saavutukset ovat lukuisat palkintosijat MM- ja EM-kilpailuissa. Uransa alussa hän saavutti nuorten MM-kisoissa vuonna 1997 pikamatkalla pronssia ja 1998 viestissä kultaa. Sen jälkeen arvokisamitaleita on tullut vuosina 2003 – 2008. Kultaisia mitaleista Heli Jukkola on suunnistanut MM-kisoissa vuosina 2006 ja 2007, sekä EM-kisoissa 2006 ja 2008. Lajeina olivat viesti, pitkä matka ja keskimatka. Vuoden 2007 pitkällä matkalla Jukkola jakoi MM-kullan Minna Kaupin kanssa.

Heli Jukkola on saavuttanut hopeamitaleita MM-kisoista viestissä vuonna 2004, keskimatkalla vuonna 2005 ja Kiovassa vuonna 2007 järjestetyissä kilpailuissa. EM-kisamitalit ovat vuosilta 2006, jolloin Jukkola sai pitkällä matkalla hopeaa. Vuonna 2008 Ventspilsin EM-kisoissa toinen sija tuli sprintissä. Keskimatkalla Heli Jukkola on palkittu kolmesti pronssisella mitalilla. Niitä tuli vuonna 2003 Rapperswilin MM-kisoista, vuonna 2004 Västeråsissa pidetyistä MM-kisoista, sekä Otepäässä vuonna 2006 järjestetyistä EM-kisoista. Vuoden 2008 jälkeen Heli Jukkola päätti menestyksekkään uransa suunnistuksen parissa.

Muita nimiä suunnistuksen huipulta

Tuoreempaa suunnistajasukupolvea edustavat esimerkiksi vuoden 2017 MM-kisoista viestissä pronssia saavuttanut naisten joukkue, johon kuuluivat Venla Harju, Marika Teini ja Merja Rantanen. Vuotta aiemmin, 2016, tuomisina MM-kisoista oli myös pronssinen mitali, jonka saavuttaneeseen joukkueeseen kuuluivat Sari Anttonen, Marika Teini ja Merja Rantanen. Miesten joukkueviestissä parasta menestystä on tullut viimeksi vuonna 2009, jolloin pronssimitalista saivat nauttia Topi Anjalan, Tero Föhrin ja Mats Haldin muodostama joukkue. Haldinin, Föhrin ja Pasi Ikosen viestijoukkue saavutti MM-pronssia vuonna 2007.

Yhteenveto

Suomalaisten suunnistajien menestys on ollut mitalipitoista jo 1960-luvulla järjestetyistä ensimmäisistä MM-kisoista lähtien. Sen jälkeen kymmeniä mitaleita on tullut MM-kisojen lisäksi myös nuorten sarjoissa sekä EM-kisoissa. Tässä artikkelissa perehdyimme hieman tarkemmin Minna Kaupin, Pasi Ikosen ja Heli Jukkolan saavutuksiin, joihin lukeutuu runsas määrä palkintosijoja arvokisoissa. Uusi sukupolvi huippusuunnistajia varsinkin naisten sarjoissa on kuitenkin jo olemassa, joiden toimesta mitaleita on lupa odottaa jatkossakin. Heihin lukeutuvat esimerkiksi Venla Harju ja Marika Teini, keskimatkan MM-mitalistit vuosilta 2017 ja 2018.

Leave a Comment