Suunnistus – laji, jossa sekä keho että mieli aktivoituvat

Tervetuloa suunnistukselle omistetulle sivustolle! Täältä löydät tietoa suunnistuksesta harrastuksena, varusteiden hankkimisesta ja esimerkiksi kilpailu-uran aloittamisesta. Kaikki ovat varmasti kokeilleet joskus suunnistusta – koululiikunnassa se kuuluu opetettavien lajien listalle, ja esimerkiksi partiolaiset suunnistavat ahkerasti viikoittaisissa kokouksissa ja järjestettävillä leireillä.

Monille kartta ja kompassi ovat tuttuja myös lapsuuden leikeistä – jotkut piirtelivät sisarustensa kanssa aarrekarttoja tai leikkivät kylmää-kuumaa-peliä lähimetsässä. Suunnistus on jännittävä harrastus, johon hurahtaa helposti. Se myös palkitsee sekä henkisesti että fyysisesti.

Suunnistuksen juuret ulottuvat aina 1800-luvun alkupuolen Skandinaviaan, jossa sitä harrastettiin lähinnä sotilaiden toimesta. Tarkoitus oli harjoittaa suuntavaistoa ja maastossa liikkumista paineen alla. Monet kisasivat nopeudesta, ja lopulta lajista tuli sotilaiden yhteinen tapa pitää hauskaa ja ottaa toisistaan mittaa. Ensimmäiset suunnistuskisat järjestettiin Norjassa vuonna 1897, jolloin harrastusvälineet olivat vaatetusta lukuun ottamatta hyvin vaatimattomat. 1930-luvulla laji otti Pohjois-Euroopassa suuren harppauksen, kun harrastajat saivat käsiinsä kehittyneempiä kompasseja. 1960-luvulla suunnistus levisi myös muualle maailmaan.

Tietoa aloitteleville harrastajille

Suunnistus on loistava harrastus sekä aloittelevalle että kokeneelle liikkujalle. Koska suunnistusta harrastetaan yleensä metsän siimeksessä, se sopii pehmeän maastonsa puolesta loistavasti myös hieman vanhemmille harrastajille – juostessa tärähtely ei ole niin voimakasta, ja jalkojen nivelet eivät vaurioidu niin helposti. Suunnistuksessa myös kunto kasvaa nopeasti, sillä siinä liikutaan usein intervalleissa. Monet jättävätkin kompassin kotiin ja suunnistavat pelkän kartan tai puhelimen GPS:n avulla, tavoitteena pelkkä kunnon kohotus. Monissa Suomessa järjestettävissä kisoissa on mahdollista valita lajikseen juuri kuntosuunnistus.

Tältä sivustolta löydät kattavasti tietoa kaikesta suunnistukseen liittyvästä, muun muassa suunnistuksen aloittamisesta. Jos suunnistus harrastuksena kiinnostaa, kannattaa pohtia omia toiveitaan; haluatko kasvattaa kuntoa kauniissa maisemissa, vai kenties kisata itseäsi ja muita vastaan nopeudesta? Suunnistus on harrastajalle juuri sitä, mitä hän itse haluaa. Toiset saattavat napata kartan käteensä ja suunnata ulkoilmaan vain nollatakseen päänsä arjen stressistä, kun jotkut taas keskittyvät mielellään juuri itse suorittamiseen ja omien sekä muiden suunnistusaikojen peittoamiseen.

Vinkkejä kokeneille konkareille

Sivustollamme pyrimme antamaan vinkkejä myös suunnistusta jo pidempään harrastaneille. Tulet löytämään sivustolta tietoa esimerkiksi suunnistajan varusteista – jos sinusta tuntuu, että kengät kaipaisivat uusimista tai takin voisi vaihtaa parempaan, kannattaa napauttaa sivu kirjanmerkkeihin! Jos ainainen metsässä rämpiminen kyllästyttää, voit saada sivustolta myös inspiraatiota pieneen vaihteluun. Löydät navigaatiopalkista kattavasti artikkeleita muun muassa yö- ja kaupunkisuunnistuksesta. Kaupunkisuunnistus on loistava tapa tutustua uusiin paikkoihin, ja sitä voi harrastaa myös lomamatkoilla muualla maailmassa.

Monille suunnistus on vain yksi tapa viettää vapaa-aikaansa. Jos kiinnostusta riittää, voi suunnistuksen parissa myös kilpailla. Sivustoltamme löydät tietoa erilaisista kilpailuista, kuten Jukolan viestistä, ja niihin osallistumisesta. Esimerkiksi Helsingissä järjestetään useamman kerran vuodessa tapahtumia, joihin saa vapaasti osallistua pientä karttamaksua vastaan; suunnistuksesta ei tarvitse siis tehdä itselleen täyttä kilpaharrastusta, vaan pienimuotoisiin kisoihin voi osallistua vaikka muutaman kerran vuodessa. Klikkaa itsesi lukemaan ympäri Suomea järjestettävistä suunnistustapahtumista – ehkä löydät jotain sinulle sopivaa!

Onko suunnistus aina samanlaista?

Moni kuvittelee, että suunnistus on hyvin yksitoikkoinen harrastus, jossa kuljetaan kartan kanssa metsässä ja etsitään rasteja, jotka eivät palkitse löytäjiään millään tavalla. Todellisuudessa eri suunnistusmuotoja on kymmeniä, ja niitä kehitetään esimerkiksi älypuhelimien yleistymisen myötä jatkuvasti enemmän. Suunnistaa voi yksin tai kaverin kanssa, koiran kanssa tai isossa porukassa, tai vaikka juuri älypuhelin kourassa. Myös maastoja on erilaisia; päiväkotilaiset saattavat suunnistaa sisätiloissa, koululaiset luokkaretkillä isoissa kaupungeissa, ja jotkut rauhassa metsän siimeksessä.

Suunnistukseen saa helposti lisätempoa asettamalla itselleen aikarajan. Jos rastien löytämiseen saa käyttää maksimissaan kaksi tuntia, alkaa hiki virrata nopeasti! Itsestään voi ottaa mittaa helposti myös nappaamalla koiran tai ystävän mukaan harrastamaan. Myös geokätköily lasketaan jonkinnäköiseksi suunnistamiseksi. Siinä harrastaja saa kulkea puhelin kädessä yksin tai ystävien kanssa, ja kätkön löytäjä saa onnistumisestaan oikean pienen palkinnon. Suunnistukseen on helppo saada hieman lisäjännitystä, ja moni rakastuu lajiin uudelleen vielä vuosienkin tauon jälkeen.

Mielenterveys nousuun suunnistuksen avulla

Luonnossa liikkuminen on loistava tapa rauhoittaa mieli. Puiden, lintujen ja vesistöjen lähellä oleminen saa ihmisen tuntemaan erityistä yhteenkuuluvuutta luonnon kanssa, ja happirikas ympäristö saa kehonkin toimimaan paremmin. Moni aloittaa suunnistusharrastuksen yksinkertaisesti kulkemalla luonnossa tarkoituksenaan stressin lievitys, ja siirtyy sitten karttojen ja kompassien pariin. Tietynlainen rytmi ja jatkuva onnistumisen tunne lievittävät stressiä ja kohottavat samalla myös itsetuntoa. Kun liikkumisen myötä myös kunto paranee, tuntee ihminen itsensä vielä aikaisempaakin paremmaksi – tulevaisuudessa voit lukea sivustoltamme lisää suunnistuksen hyödyistä.

Klikkaa itsesi lukemaan muita sivuston artikkeleita!

Kiinnostaako sinua kompassin käyttö tai sen historia? Entä millaisia eri leimausjärjestelmiä Suomessa käytetään, ja miten ne toimivat käytännössä? Kaikkiin näihin kysymyksiin löydät vastauksen sivustoltamme. Pyrimme antamaan suunnistuksesta mahdollisimman kattavasti tietoa niin, että siitä hyötyvät sekä suunnistuksen uudet tuttavat ja vasta-alkavat harrastajat, että jo kauemmin karttoja lukeneet konkarit. Löydät sivustolta myös paljon vinkkejä kunnon kohotukseen suunnistuksen yhteydessä. Näpäytä itsesi lukemaan, ja muista tallentaa sivu kirjanmerkkeihin tulevaisuuden kysymyksien ja mielenkiinnon varalta.

Leave a Comment