suunnistaja

Suunnistajan treeniohjelma

Suunnistaminen on ehdottomasti yksi haastavimmista ulkona käytävistä urheilulajeista jota voit harrastaa. Suunnistuksessa yhdistää voima, kestävyys sekä yksi pahasti aliarvioitu elementti: Mentaalinen vahvuus. Ennen suunnistuksen aloittamista harrastuksena sinun tulisi ottaa selvää siitä, mitä lajilta haluat. Kaikkien ei ole pakko lajissa kilpailla vaan tätä voi tehdä myös omaksi huvikseen. Mietiskele siis tarkkaan mitkä ovat tavoitteesi sillä niiden perusteella määräytyy pitkälti myös treeniohjelmasi. Mikäli olet kilpatasoa tavoitteleva suunnistaja, löydät varmasti tästä artikkelista hyödyllisiä vinkkejä kokonaisuuden parantamiseen. Tämän lisäksi kirjallisuuden lukeminen aiheesta on enemmän kuin suotavaa jotta pystyt täydentämään tietojasi parhaalla mahdollisella tavalla.

Mentaalinen vahvuus on usein aliarvostettua

Nykypäivän urheilijat ovat entistä enemmän alttiita erilaisille ärsykkeille ja stimuloiville häiriötekijöille. Yksi suurimmista näistä on sosiaalinen media sekä perinteinen media joiden vaikutuksesta yksilö, tai jopa koko joukkue saattaa kärsiä liiallisesta stressin tunteesta. Tämä kaikki kulminoituu henkiseen hyvinvointiin ja sitä kautta parempien urheilusuoritusten läpikäymiseen. Myös suunnistuksessa on mentaalisen puolen vahvuudella äärimmäisen suuri merkitys sillä suunnistus tuttuun tapaan vaatii ankaraa keskittymistä. Mikäli keskittymisesi herpaantuu kesken tiukan paikan, kartan ja kompassin lukeminen vaikeutuu huomattavasti, haitaten täten negatiivisesti suoritustasi.

Mentaalipuolen harjoitteita on hyvä alkaa suorittamaan jo nuoresta iästä lähtien jotta harjoituksiin muodostuu rutiini. Mielen vahvistamisessa ja kisoihin valmistautumisessa on yksi yhteinen tekijä: Rutiinit. Hyvillä ja tasapainoisilla rutiineilla pidät huolen siitä, että jokainen valmistautuminen on aina samanlainen. Tällöin kyseessä on turvallinen “rituaali” jonka avulla pääset aina samaan suoritustasoon jota varten olet harjoitellut.

suunnistus

Lihaskuntoa on pidettävä yllä läpi vuoden

Monet urheilijat pitävät lihaskuntoaan yllä ainoastaan ns. “off-seasonin” aikana, vaikka itse kisakaudellakin lihaksiston hyvinvointi on äärimmäisen tärkeää. Treeniohjelmasi tulisi kuitenkin olla mukautuva kauden eri tilanteisiin sillä et voi keskellä kisakautta treenata samalla intensiteetillä mitä olet tottunut esimerkiksi kauden ulkopuolisena harjoitusjaksona treenaamaan. Tämä kaikki kulminoituu yhdessä ruokavalion kanssa siihen, miltä mikäkin kisakausi kohdallasi näyttää. Lihaskunto ei ole vaikea saavuttaa mutta sen ylläpitäminen ja hienosäätäminen on kohtalaisen haastavaa puuhaa – vaikka on siihen olemassa myös hyviä ja helppoja vinkkejä. Kurinalaisuus pitää olla yksi ominaisuuksistasi, tai edessäsi on erittäin vaikeita aikoja.

Kisakaudella sinun tulisi pyrkiä ns. “herkistelyyn” jossa lihaksistosi valmistellaan jokaiseen kisaan yksilöllisellä tavalla. Tästä kannattaaa ehdottomasti lukea aiheeseen liittyvää kirjallisuutta sillä lihaksistostamme on irti otettavissa enemmän tehoja kuin voisitkaan kuvitella. Kyseessä on kuin auton virittäminen sillä sinun tulee tietää minkälaisia osia autoon tulee laittaa, jotta siitä saadaan kaikki irti. Sama pätee voimatasoihisi. Mikäli syöt ja treenaat oikein (ajoitus tässä on kriittisen tärkeää) saattaa kisakuntosi yllättää jopa sinut, kun H-hetki on ns. käsillä. Herkistelystä kannattaa lukea esimerkiksi enemmän voimannostajilta jotka ovat vieneet tämän aivan uusille ulottuvuuksille.

Suunnistus ja sen ympärillä liikkuvat huhut

Vaikka muuallakin päin maapalloa suunnistusta harrastetaan, Suomessa se on saanut täysin erilaisen vastaanoton sillä suunnistus on yksi suosituimmista yleisölajeista kesäisin. Talvisinkin tätä toki harrastetaan mutta yleisöä on vaikea houkutella paikalle kymmenien asteen pakkasissa. Yleisön herättämä kiinnostus lajia kohtaan on huomatta myös vedonlyöntitoimistojen listoilla sillä suunnistusta on yllättävän paljon vedonlyönnin kohteina saatavilla. Vuoden suosituimpia tapahtumia Jukolan Viesti on maamme kiinnostavin suunnistustapahtuma joka kerää kymmeniä tuhansia ihmisiä seuraamaan jännittävää kilpailua. Tästä on myös yleensä löydettävissä nettikasinoilta erilaisia vedonlyöntiin liittyviä kohteita jotka kannattaa ehdottomasti käydä tarkkaan läpi. Mikäli seuraat aktiivisesti suunnistusta, sinulla saattaa olla esimerkiksi kilpailijoista ja heidän kunnostaan sisäpiirin tietoja joita ei välttämättä ole vedonlyöntiyhtiön saatavilla!

 

Leave a Comment